My Instagram

Tuesday, November 13, 2007

Tobek!

Orang kata, kalau kita ni keje sebagai seorang yang professional, kita kena ada imej yang kemas. Baju kena kemas, seluar pun kena kemas, kasut kena pakai yang sesuai, dan tak lupa juga rambut kena kemas, sebolehnya berambut pendek.

Oleh sebab yang demikian, berbekalkan USD15 aku pegi ke kedai gunting rambut yang aku rasa agak murah la. Kalau kat kedai lain, mungkin kena ada USD25 baru boleh gunting rambut. Lepas balik dari gym tadi, dalam keadaan yang penat aku pegi ke salon tu dengan berbekalkan hasrat untuk potong rambut bagi nampak kemas. Dah 2 bulan setengah aku tak potong rambut, maka bayangkanlah rambut aku dah jadi macam rambut Lion King. Mengerbang tak ingat dunia. Kalau lagi seminggu aku tak potong rambut, confirm ada lebah akan datang berkampung kat dalam rambut aku.

Sampai kat salon tu, aku cakap nak potong rambut. Datanglah sorang pekerja kat situ, dia suruh aku duduk. Dan berlakulah dialog drama swasta seperti berikut:

Barber: "So sir, how do you want your hair cut to be this time?"

Me: "Hmm, just make it thin on the sides and at the back please. And just take off a little bit from the top. I don’t want the top part to be very short because I have a hard hair and it will all stand up if it gets very short."

Barber: "Aha, ok."

Pastu, dia pun start la ambik gunting dengan sikat. Sebaik dia start gunting rambut aku tu, aku dah rasa semacam je. Rasa macam minah ni tak berapa pandai potong rambut orang lelaki. Oh ya, lupa nak bagitau, masa aku sampai ke salon tu, ada dua orang je tukang gunting, dua-dua minah saleh. Aku memang dah pernah datang ke salon ni, tapi tukang gunting yang pernah gunting rambut aku dulu dah balik kot, ye lah sebab dah malam. Mungkin syif dia dah habis.

Ok, back to the story. Mula-mula potong tu aku dah rasa tak sedap hati. Tapi takpe, aku biarkan dia teruskan keje dia. Tak lama tu, dah start jadi senget sebelah.

Me: "Oh, can you make it balance on this side as well? Make it like this." (Sambil aku tunjuk-tunjuk lebih kurang macamana aku nak rambut aku dipotong).

Barber: "Aha, ok."

Dia potong lagi, lepas tu jadi terpendek kat belah sini pulak. Aduss, camne ni.

Me: "Err, I think you better make it thinner a bit here."

Barber: "Aha, ok."

Zup zap zup zap dia potong, akhirnya jadi tobek!!! Ya ampunnn mak datuk nenek kebayan!! Habis tobek rambut aku. Oh tidaakkk!!

Aku rasa geram gile macam nak je aku ambik mesin potong rambut tu, pastu aku nak botak-botakkan rambut minah tu yang berwarna warni macam warna aiskrim Paddle Pop. Nasib baik tahap kesabaran aku masih berada di zon berjaga-jaga, belum lagi masuk zon merbahaya.

Aku pun heran. Adakah minah tu tak paham aku punya English, ataupun dia ingat aku cakap bahasa Iban tapi bunyi macam English, ataupun perkataan “Aha, ok” tu ialah jawapan rasmi dia untuk semua jenis soalan yang customer tanya tak kiralah samada dia paham ke tak paham apa yang customer nak.

Apa yang aku paling pasti, aku punya azam untuk tahun 2008 ialah aku tak nak pegi potong rambut dengan minah tu lagi. Biarlah rambut aku jadi macam Lion King atau jadi sarang lebah ke, asalkan rambut aku tak tobek sudah. Lagipun, kalau rambut aku jadi sarang lebah, boleh jugak aku rasa madu lebah free.

Aku rasa macam nak ambik gambar rambut aku yang tobek ni dan publish kat blog, tapi camera aku pun dah mogok sebab tak sanggup nak tengok rambut aku yg tobek ni.

Besok, mungkin aku kena pakai tudung nak pegi keje.

9 comments:

Anonymous said...

OMG!!! So sorry to hear this!!

Anonymous said...

Nak pakai tudung eh Nik? Sila pakai Coach scarf yang warna warni tu buat tudung! Hihihihiihihi...

fajar said...

nak tengok! nak tengok!

jilly said...

hahahaha.. nak tengok rambut tobek!!

..::EnAikAY::.. said...

Ooohh, time rambut tengah tobek macam anak Iban ni la korang nak tengok ye? Tak patut, tak patut. Hehe

Anonymous said...

Tak kisah la Nik..rambut tobek ala anak Iban ke anak gaban ker... letak jer la gambar sensasi ko tu... Hahaha...

..::EnAikAY::.. said...

Eh, bila Gaban kawin? Dia tak jemput aku pun, sampai hati...

Anonymous said...

Hik hik hik.... ko pun kawen x ajak si Gaban tu datang, tu yang dia balas dendam tanak ajak ko pi kenduri dia tu...

*sakit perut gelak guling2

bola2api said...

mana gambo rambut baru??