My Instagram

Wednesday, November 7, 2007

Aku dah penat

Aku rasa macam dah takde semangat nak update blog ni. Mungkin sebab penat nak fikir idea untuk update dalam English kot. So, mulai hari ni, aku nak jual rojak. Mintak maaflah kepada mana-mana pencinta bahasa, kerana bukan niatku nak jadikan blog ni tempat belajar bahasa. Dan sesungguhnya, murid-murid yang nak belajar bahasa tak sepatutnya tengok blog banyak sangat, sebab buat perabih boreh jo belanja duit buat beli buku teks sekolah. So, kalau sesapa ada rasa nak komplen tu, simpan dalam hati ajelah ye. Terima kasih.

Mungkin jugak aku rasa penat nak update blog sebab takde aktiviti menarik yang berlaku. Tapi, sejak awal minggu ni, aku dah start lari-lari sikit kat jalanraya, pastu semalam aku dah korbankan duit sikit untuk melayakkan aku masuk ke pintu fitness centre kat sini dengan gaya selamba sambil tersenyum kambing walaupun takde sapa pun kat fitness centre tu kenal aku. Poodachit!

Semalam (Isnin), hari pertama masuk gym balik selepas hampir dua bulan tak buat apa-apa aktiviti sihat. Dengan secara tak sengajanya, aku join sama itu spinning class.

Me: Excuse me, can I join this spinning class? (Amboi, sopan santun lemah gemalainya aku. Mentang-mentang instructor tu pompuan)

Instructor: Oh yeah, no problem. Feel free to join. What is your name?

Me: My name is Nik. Nice to meet you.

Instructor: I’m *** (Alamak, macamana aku boleh lupa la nama dia ni?). Nice to meet you too. So, have you ever used the spinning machine? Do you know how to do the settings?

Me: Yeah, I’ve used it before. I think I know how to set it up. (Sambil aku teraba-raba nak cari tombol mana yang aku patut pulas untuk naikkan tempat duduk menda alah tu)

Tak lama lepas tu, instructor tu pasang lagu kuat yg amat dengan radio dia yang diletak kat sebelah spinning machine aku. Ntah lagu disco apa la yang dia pasang aku pun tak tau. Dia cakap, spinning class ni 1 jam, dan dia cakap objektif kelas kali ni ialah untuk memenatkan kaki kita. Aku fikir, ada ke objektif lain selain dari memenatkan kaki? Kalau letak objektif untuk berlatih berlakon buat-buat penat macam gaya orang tengah lumba Le Tour de France takleh ke?

10 minit pertama, warming up. Kayuh sederhana laju sambil membayangkan tengah kayuh beskal on flat road. Tiba-tiba aku terbayang ada seekor lembu nak lintas jalan daaa, nasib baik aku sempat brek. Kalau tak, kenduri gulai lembu la jawabnya.

Lepas tu, instructor tu dah start suruh naikkan resistance. Biar kayuh rasa berat, rasa macam kayuh time panjat bukit. Aku dah takleh nak bayangkan bukit ke apa ke, aku terbayang nak cakap “bye-bye” je kat diorang semua dan berambus dari situ. Tapi, nak jaga standard punya pasal aku teruskan kayuh jugak la.

Lama gak kena kayuh ala-ala climbing ni. Kejap kayuh sambil duduk, kejap dia suruh kayuh sambil menonggeng tapi tak boleh goyang bontot, lepas tu suruh kayuh sambil berdiri pulak. Aku dah rasa macam nak terkentut je asyik layan dia kayuh climbing ni. Rasa macam terbakar je otot-otot peha aku.

Lepas habis acara climbing, dia suruh pulak buat speed work, iaitu kayuh laju gile tak ingat dunia akhirat.

Instructor: Are you ready for it? Ready, set, GO!!!

Aku tengok semua orang kayuh laju-laju. Aku pun buat jugak la. Kayuh laju macam gaya pro cyclist selama lebih kurang 15 saat. Then aku slow down dan buat gaya lidah terjelir pulak sebagai menandakan aku dah penat nak mampus sambil tengok diorang kayuh macam orang hilang akal.

Second last sebelum betul-betul last, climbing pulak lagi sekali. Time ni, instructor suruh naikkan resistance setinggi yang boleh, final climb la katakan. Tapi, aku buat-buat pusing je tombol resistance tu, tapi sebenarnya tak pusing pun. Maka, aku pun teruskan berkayuh dengan gaya orang climbing dan muka buat-buat macam tengah struggle. Tapi hakikatnya, aku tersenyum girang di dalam hati. Hahaha, tipu diri sendiri.

Tak lama lepas tu, cooling down. Akhirnya berjaya jugak aku memenatkan kaki dan meng-kebas-kan punggung. Lepas tu, jalan macam sedikit terkangkang-kankang macam orang tak betul je. Maklum ajelah, dah dekat dua bulan tak kayuh basikal. Skill kayuh basikal aku pun dah nyaris-nyaris nak jadi basi dah.

Anyway, I survived! (dengan bontot yang kesakitan)

9 comments:

Anonymous said...

Hahahahha..!!! Tak kusangka si Nikfa ni pandai buat lawak.... anyway, kuatkan semangat, teruskan usaha.. Chaiyok!!!

P/S: Montots sakit lagi kaa?? Haha..
-Shah

fajar said...

fuyooo.
power tu. heheheh.
mesti kebas je kan? ahaks.

aku pun rasa nak join swimming class la kat uni ni. dok pk, nak pakai swimming trunk atau seluar pendek je? hmmm

[i] said...

fajar, ko pernah tengok citer meet the parent dak? ahahhaha

fajar said...

pernah.
kenapa?

[i] said...

ben stiler in swimming trunk.. buruk! hehehe

..::EnAikAY::.. said...

Err, kebas sikit2 je haritu. Harini dah ok dah, dah boleh kayuh beskal dan berlari dah. Cuma, swimming je yang belum start lagi.

bola2api said...

after 2 months, u will feel OK. don't worry..

aku dulu pun, selalu ngelat repeats, sbb hampir nak pengsan. but after 2 months consistently going to the classes, i am able to handle the intensity, speed, resistance.

kuatkan semangat, OK?

..::EnAikAY::.. said...

Aku takleh kuat2 semangat sangat, nanti pecah spinning machine tu karang. hehe.

Anonymous said...

Itu terlebih semangat tu..wahahahaa...