My Instagram

Monday, February 22, 2010

Kantoi

[If you think Kelantan slang is difficult, see how much of Terengganu slangs you can grab from below story. If you can't even smile after reading through, then find a Terengganu friend and ask him/her to translate it to you. Hehehe. Enjoy!]

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.

Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.

“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”

Muka tuang löyar tu jadi biru stor dok stabukk!

Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!

P/s: Sorry if many of you can't understand the joke above. Sapa paham cerita kat atas, angkat tangan!

15 comments:

Haza said...

Kawe pahang!!! hahahaha, lawak!

Our office boy oghang ganu, suka dengar dia cakak.

..::EnAikAY::.. said...

Haza,
The only Malay slang in west Malaysia that i have hard time understanding is of course, N9's slang.
Poning kopalo den! :)

ziff71 said...

hahaha....terangkak2 baca tp boleh gak pahang. Ade ler yg tak pahang sekek sekek tu. One more thing, genu slang is descriptive, e.g. lapa penghut, dahaga air...and this one my fren (a selangorian, was tricked to tell a lecturer when they discussed about genu slang in class).."keras c*k**g" :)

..::EnAikAY::.. said...

Ziff,
Understanding this slang is the same as running i guess, if u can't run, walk. or else crawl!.. hehe.

amsyah said...

HAHHAHAHA (angkat tangang), belakang paghang joke nih! (no offence Shuk and Syed!)

shuklazim said...

dop pahang siket habok...nok lebong tapi dop panda...ccakak talipong takdop wayar

..::EnAikAY::.. said...

Syah,
Kawe tau demo pehe slang gganung sikik2...

Shuk,
Ahahahaa... very the Kemaman'g' slang gitu.. hehe.

Haza said...

Now you guys have made me crave for authentic kemamang keropok gonde!

..::EnAikAY::.. said...

I think Shuk has what it takes to fulfil your craving madam. Kan Shuk kan? Bila balik kg lagi Shuk?

Or, let's write a letter to Kemaman'g' govt body, persuade them to organize a 10km run there somehere. And instead of water stations, let's convince them to set us with 'keropok lekor' stations. Surely many will finish the run smiling from ear to ear.

Julin Julai said...

Ya Rabbi, merangkak aku baca. Nak kat stengah jam baru abis..haha

..::EnAikAY::.. said...

Second person to cross the finish line crawling.. bravo.. bravo!!
ehehehhee.

Dancing Ciken said...

(pening) hahaha

Diket said...

Sori Yop, teman baru dapat masa baca blog ni. Have to read it with calm. Kena baca kuat-kuat baru ada kick! Hahaha. Nice one la bro. I didn't know that Shuk bukak restoran in Starhill?

Dr. Din said...

Seney hok klate lagi...

..::EnAikAY::.. said...

Jaja,
Nak panadol? :)

Shakhir,
Shook = Shuk? hehe.. nice one.

Dr. Din,
Hok klate seney sebak kito make budu... :)