My Instagram

Tuesday, September 6, 2011

Slim La Sangat

I was chatting with a runner friend, when suddenly we changed topic and started talking about weights and metabolic rate and about me losing 3kg during the fasting month without any exercise. Here goes some of the excerpts... (of course modified, for better dramatization effect).

Me: I langsung tak run sejak start puasa. The last one I ran was at Putrajaya yang time malam Men's Health run tu je. Shockingly, I reduced about 3kg by the end of Ramadhan. Langsung takde run the whole month. Within 1 week of Raya je I dah easily gained back 1.5kg or so... and the number is terrifyingly increasing day by day.
Perut sudah bolaatt...

Friend: Wahhh so good ar turun 3kg. hehe. I think I gained back 1kg ni balik...
Metabolic rate you tinggi ok la. If you lose weight just like that meaning senang for you to control your weight...

Me: The truth is, bukan senang nak tahan nafas lama-lama di depan korang supaya kelihatan slim tau... especially bila ada photographer. Hehehe.

Moral of the story:
Training-training jugak, makan-makan jugak. Tapi jangan lupa training tahan nafas supaya nampak slim ye.

Ngeh ngeh ngeh...

8 comments:

Zack Yui said...

Masalahnya dah tahan napas pon masih maju lagi ni... i need more practice haha
SHRMZB bro!

Zack Yui said...

Yahoo! #1

June Malik said...

Oit, Ada game ni lagi ke? Me expert at tahan nafas but today gi swimming yarabbi perut yg float lol

..::EnAikAY::.. said...

Zaki,
I forgot to mention... sebelum kau tahan nafas.. kau kena TARIK nafas dalam2 dulu.. baru tahan.
Kalau tahan nafas time perut tengah kembung lagi... mmg takde effect lah.

Juney,
U want me to sms u on when my next posting is coming up?
I charge murah je...RM3.00/sms. (boleh cover my ikan keli cost. hehe)

Wah, kalau perut yg float, itu senang nak buat kuak terlentang tu.

Julin Julai said...

eleh, okla tu baru gain 1.5kg. Took me 3weeks to lose 2 Kg but gained it back in 4 days.
Oh well.

June Malik said...

rm3.00 takde diskaun raya ke??

Diket said...

I follow Kak Julin. Weekend ni maybe bertambah lagi, especially kalau pi rumah kau :]

..::EnAikAY::.. said...

Julin,
Latest update... i dah cecah 70km balik.... uwaaaa!!!!

Juney,
Diskaun time ramadhan je ada.. time syawal takde diskaun, sbb kena recover duit angpau raya... hehe.

Diket,
Kalau perut kau bulat.. mesti nampak lagi comel kan?